Hyvä työtuoli on tuottavan toimistotyön perusta

Selkävaivat, niskan kipeytyminen ja jalkojen puutuminen ovat usein seurausta huonosta työasennosta. Hyvällä työtuolilla ja työasennolla voidaan ehkäistä suurta osaa näistä vaivoista. Myös tuolista nouseminen ja jaloitteleminen tasaisin väliajoin auttaa ehkäisemään vaivoja.

Miten työtuoli säädetään?

 1. Kun aloitat työtuolin säätämisen, istu tuolin perälle ja laske tuoli niin alas, että kantapäät koskevat tukevasti lattiaan.
 2. Säädä tuolin isuinosa niin, että selkäsi nojaa tukevasti selkänojaan ja tuolin etureuna ei paina polvitaipeita.
 3. Säädä seuraavaksi selkänojan korkeus. Ristiselän tuen tulisi osua alaselän notkoon ja tukea ristiselkää.
 4. Säädä työtuolin keinuasento niin, että se tuntuu juuri sinusta hyvältä. Pidä kuitenkin huoli, että jalkasi osuvat edelleen tukevasti lattiaan.
 5. Säädä käsinojien korkeus niin, että ne tukevat kevyesti kyynärpäitäsi, mutta kuitenkin niin, että olkavarret ovat mahdollisimman lähellä vartaloasi.
 6. Säädä viimeiseksi työtason korkeus niin, että kyynärvarret ovat työpöydällä vaakatasossa. Jos työtasossasi ei ole korkeussäätöä, nosta työtuolin korkeutta ja hanki jalkojesi alle jalkatuki.

Työnantajallasi on velvollisuus tarjota ergonominen työpiste

Jos edellä mainitut säädöt eivät onnistu, tai et säätömahdollisuuksista huolimatta saa työtuoliasi hyvään asentoon, käänny työnantajasi puoleen. Useilla yrityksillä työterveydenhoito tarjoaa asiantuntijan joka käy tasaisin väliajoin tarkastamassa työntekijöiden työergonomian.

Voit lukea Työsuojeluhallinnon ergonomiaoppaan tästä.

Muista jaloitella työpäivän aikana

Jaksota työtehtäväsi niin, että voit tasaisin väliajoin nousta työtuoliltasi jaloittelemaan. Voit helposti nostaa työsi tehokkuutta käyttämällä esimerkiksi Pomodoro-tekniikkaa!

Pomodoro-tekniikka

Pomodoro-tekniikan pääasiallisena tarkoituksena on nostaa yleistä työtehokkuutta. Miten tekniikka toimii?

 1. Laita ajastin 25 minuttiin.
 2. Aloita työnteko.
 3. Kun ajastin hälyyttää, lopeta se mitä olit tekemässä, nouse ylös ja jaloittele viisi minuuttia.
 4. Viiden minuutin kuluttua aloita kohdasta yksi.
 5. Kun olet suorittanut neljä Pomodoria (25 minuutin jaksoa) pidä pidempi 15-20 minuutin tauko.

Tällä tekniikalla pidät itsesi henkisesti virkeänä ja fyysisesti kunnossa. Kokeile Pomodoro tekniikka kahden työpäivän ajan ja huomaat, että olet joka päivä saanut enemmän aikaan kuin aikasempina päivinä, mielesi on virkeämpi ja selkävaivat loistavat poissaolollaan.

Jos työnantajasi puuttuu jatkuvaan “tarpeettomaan” taukojen pitämiseen, kerro hänelle Pomodoro-tekniikasta ja kasvaneesta työtehokkuudesta. Eihän yksikään työnantaja voi vastustaa tehokkaampia ja motivoituneempia työntekijöitä?

Jätä kommentti